Je kunt ook online een taal leren. Het internet staat vol prachtig materiaal. Van lees-, luister- en oefenmateriaal tot online platforms voor contacten met native speakers of docenten. Kies uit dit aanbod het materiaal dat jou het meest aanspreekt.

 

VOCABULAIRE (flitskaarten) EN UITSPRAAK

 

Ankisrs.net – online zelf flitskaarten maken met tekst, beeld en geluid. Online versie is gratis, voor de app moet betaald worden. Algoritme bepaalt hoe vaak kaart terug komt.

 

Memrise – communitysite waarop flitskaarten gemaakt kunnen worden. Elke gebruiker kan eigen flitskaarten met eigen associaties toevoegen aan bestaande lijsten of zelfs complete cursussen. Gebruik maken van het bestaande materiaal is ook mogelijk. Algoritme bepaalt hoe vaak een kaart terug komt. Gratis

 

Byki – eenvoudig flitskaartsysteem voor Windows – deels gratis, voor uitgebreidere versie moet betaald worden. Onderdeel van Transparant Language. Biedt ook mogelijkheid om lessen bij docent te volgen.

 

Glossika – een systeem van 3000 zinnen, van eenvoudig tot gecompliceerd, die op basis van een algoritme systematisch voorbij komen. Vergroot de woordenschat, traint het verstaan en verbetert de uitspraak door de zinnen te combineren met het IPA (International Phonetic Alphabet). Alleen betaalde versie.

 

Rhinospike – een communitysite waar gebruikers op verzoek taalfragmenten inspreken zodat taalleerders de uitspraak kunnen oefenen. Gratis, maar het is wel de bedoeling om niet alleen gebruik te maken van de site, maar om ook andere taalleerders te helpen door aangevraagde tekstfragmenten in te spreken. Gratis.

 

Forvo – een communitysite waarop de uitspraak van veel woorden in heel veel talen te beluisteren is. De audiofragmentjes zijn als mp-3 bestanden te downloaden en kunnen bijv. toegevoegd worden aan flitskaarten van Anki. Gratis.

 

ONLINE CURSUSSEN

 

BBC – groot aanbod aan talencursussen voor veel talen

 

Babbel – uitgebreide taalcursussen voor veel talen

 

Duolingo – populair als app, want de korte spelletjes en oefeningen stimuleren de gebruiker om regelmatig te studeren.

 

LinguaLift – Cursussen waarbij het contact met docenten een grote rol speelt.

 

DEELVAARDIGHEDEN TRAINEN

 

Verstaan:

 

Yabla – gemaakt om het verstaan te oefenen met behulp van video’s op verschillende niveau’s. Het geluid kan vertraagd worden, fragmenten kunnen steeds opnieuw beluisterd worden en de ondertiteling in zowel het Engels als de doeltaal kan in- en uitgeschakeld worden.

 

Fluentu – taalcursussen die gebaseerd zijn authentiek filmmateriaal en video’s. Verschillende talen en verschillende niveaus.

 

LanguagePod101 – podcasts voor veel talen en op verschillende niveaus. Een heel breed aanbod.

 

Radio Lingua – Coffee Break – podcasts van 20 minuten of 5 minuten, bedoeld om onderweg aan je taalkennis te kunnen werken.

 

Schrijven:

 

Lang-8 – een communitysite waarop iedereen korte teksten in de doeltaal kan schrijven die vervolgens door native speakers worden nagekeken. Een hele goede manier om kennis te maken met de subtiliteiten van een taal, omdat native speakers het niet altijd eens zijn. De correcties kunnen worden opgeslagen in een ‘notebook’. Het is de bedoeling om zelf ook teksten na te kijken in de eigen taal.

 

Lezen:

 

Bliu bliu – een site met veel leesmateriaal op veel verschillende niveau’s. Variërend van grappen, muziek + teksten tot boeken.

 

Spreken:

 

Verbling – site die gericht is op contact met een docent om het spreken te oefenen

 

Wespeke – noemt zichzelf een ‘social network’ en werkt vanuit het idee dat taal een middel is om in contact te komen met andere culturen. Zo is er een aparte mogelijkheid om een reis voor te bereiden met iemand uit het desbetreffende land en eventueel iets van de taal te leren.

 

 

LEERPLATFORMS

 

Online een taal leren lukt je heel goed met deze practische apps, maar natuurlijk wil je je nieuwe taal ook gebruiken in contacten met native speakers. Dat kan via platforms waar je zoweel docenten als ‘gewone’ native speakers kunt vinden om mee te praten.

iTalki – platform waar je zowel in contact kunt komen met native speakers als met docenten.

 

Lingq – een site waar je alle vaardigheden kunt oefenen. Heel veel tekstemateriaal met audio, een slim systeem om eigen woordlijsten te maken vanuit die teksten en mogelijkheden om in contact te komen met andere taalleerders en docenten.

 

Myngle – een Nederlands platform! Hier kunt je voor veel talen lestijd reserveren bij docenten en die docent zorgt voor lesmateriaal op jouw niveau.