Jezelf een taal leren? Om een taal te leren ga je toch naar school of op cursus? Dat kan, en daar is ook niets mis mee. Behalve dan dat veel mensen de frustrerende ervaring hebben dat ze helemaal niet het taalniveau bereiken dat ze voor ogen hadden. Wie sprak er vloeiend Frans na een eindexamen Frans? Mijn opvatting is dat dit komt doordat taalleerders niet geleerd wordt dat je je een taal alleen eigen kunt maken door je er gemotiveerd in vast te bijten en vooral door er actief mee bezig te zijn. Een taal kun je alleen verwerven, natuurlijk met behulp van goed leermateriaal, native speakers en docenten. Maar de enige die echt aan de knoppen zit, dat ben jij.

Mocht je de volgende ideeën hebben, vergeet ze, want ze blokkeren je in je studie:

 Waar je niet zonder kunt: 

  • de motivatie om een een taal te leren
  • nadenken over hoe je dit project aanpakt
  • goed leermateriaal kiezen dat onderhoudend is en dat past bij jouw interesses en manier van leren.
  • veel in contact  komen met de taal. Input is belangrijk. Dankzij internet is dit helemaal geen probleem. De mogelijkheden om te lezen, te luisteren en te spreken in jouw taal zijn eindeloos
  • zo snel mogelijk de taal actief gebruiken, dus schrijven en spreken. Ook hier is internet je grootste vriend.

Hoe gebruik je deze site om meer grip te krijgen op je studie? Simpel. Maak een keuze uit het online aanbod dat je vindt onder ‘Studiebronnen’ en lees mijn blogs die gaan over onderwerpen die met zelfstandig leren te maken hebben. Die blogs zijn per categorie geordend en verwijzen weer naar elkaar. Je kunt dus beginnen bij de onderdelen die voor jou het belangrijkst zijn.

Heel veel plezier gewenst met je taalstudie!